Kodin ja pihan kivet

finstone.fi | pikalinkit

Sivukartta

sisältö

Etusivu
Kaikki artikkelit

UUTTA:

Pihasuunnittelu

finstone.fi

Etusivu
Kivilajit
Yritykset tuotevalikoiman mukaan

päivitetty: 06.04.2012 9:30

Ideoita kiven käyttöön:
yli 350 hienoa kuvaa

Ikikivellä on monipuolinen tuotevalikoima rakennus-, sisustus- ja pihakiviä.

Toimitukset suoraan varastosta pieniin ja suuriin kohteisiin.

www.ikikivi.fi

Kysyttävää Luonnonkivestä?

kiviproffa

Kysy Kiviproffalta

Luonnonkivi tarjoaa mahdollisuuksia myös amatöörirakentajille ja -suunnittelijoille Kiven työstäminen kotikonstein jää tosin melko vaatimattomaksi. Mahdollista kuitenkin on esim. reunojen sovittaminen toisiinsa vasaran ja meisselin avulla. Esteettisesti luonnonkivi on yllättävän vahva elementti, joka leimaa tehokkaasti ympäristönsä ilmettä.

kiven muotoilu

Luonnonkivi nauttii tunnetusti huomattavaa arvostusta meillä Suomessakin. Kiven työstäminen on kuitenkin edelleen jokseenkin tuntematon "taiteenlaji" suurelle yleisölle.

Kovin korkealle ei kiven muotoilusta kiinnostuneen amatöörin kannatakaan tavoitteitaan asettaa. Kotikonstein tapahtuvaa työstöä ajatelleen sopivan haasteen tarjoaa yksinkertainen reunojen muotoilu. Tämänkin osaaminen on jo paljon tyhjää parempi. Pelkän vasaran ja meisselin avulla tehtävän muotoilun tuloksena voi syntyä jo mallikkaasti istuvia sovituksia, jotka näyttävät varsin hyviltä esim. erilaisissa tasoissa ja reunuksissa.

Asiatietoa erilaisista kivilajeista, esiintymistä, ominaisuuksista jne. löytyy kirjoista ja netistä yllin kyllin. Nopeasti hotkaistun kirjaviisauden valo himmenee kuitenkin tehokkaasti maastossa, missä pintapölyn, kasvustojen ym. peittämät kivenmurikat näyttävät helposti kaikki enemmän tai vähemmän samanlaisilta.

Turistiluokassa paras tapa hakea perustuntumaa työstöön lieneekin suoraviivainen kokeileminen.
Umpimähkään poimitut kappaleet kertovat nopeasti olennaisimman tosiasian eli sen, että suomalainen kivi on kovaa tavaraa. Meilläkin on toki mahdollista löytää myös pehmeämpää kiveä mm. vuolukiviesiintymien alueella. Hyvällä tuurilla käteen voi myös osua esim. hiekka- tai rapakiveä.
Sattumina nämä ovat kuitenkin harvinaisia. Ellei tekijä tiedä tarkkaan, mitä etsii tai osta työstettävää materiaalia valmiina aihiona, meisselin eteen järjestyy melkoisella todennäköisyydellä erittäin kovaa materiaalia.

Pettymysten välttämiseksi työstössä kannattaakin lähteä liikkeelle helpommasta päästä eli melko ohuitten reunojen muotoilusta. Maastosta löytyy yleensä yllin kyllin sopivia aihioita, joihin on lohjennut valmiiksi sopivia tasopintoja. Tämä onkin hyvä asia, sillä karkeittenkin tasojen hakkaaminen kotikonstein luonnonkiveen karkaa jo helposti aloittelijan käsistä.

"Kotikonstit" on tosin tässä yhteydessä rajattu vain aivan yksikertaisimpiin työvälineisiin eli vasaraan, kivimeisseliin sekä piikkiin, jotka löytyvät periaatteessa mistä tahansa rautakaupasta Tarjolla on tietysti myös monenlaisia sähköllä toimivia käsityökaluja, teriä ja timanttilaikkoja, jotka laajentavat työstön mahdollisuuksia jo huomattavasti. Perustuntumaa kiven luonteeseen ja rakenteeseen lienee kuitenkin paras hakea juuri vasaran ja meisselin avulla.

Välineitä ajatellen erikoismaininnan ansaitsevat samalla suojalasit, jotka ovat kiveä hakattaessa ehdottoman välttämättömiä. Ilman laseja tehtyjä työstökokeiluja voi joutua katumaan loppuikänsä.

ONNISTUMISEN ILOA

luonnonkivi Kivien naputtelu nostaa kuitenkin nopeasti esiin myös myönteisiä kokemuksia. Vaikka kivi on kovaa, työ ei suinkaan ole turhaa tuhertamista Meisselin edessä kivestä kyllä lohkeaa palasia ja murikan muoto muuttuu. Usein tosin varsin eri lailla ja eri paikasta kuin hakkaaja oli asian ajatellut; kiven rakenne, sisäiset murtumat, eri mineraalien saumakohdat ym. syrjäyttävät ensi alkuun kevyesti aloittelevan kivimestarin oman päätöksenteon.

Pikku hiljaa työhön alkaa kuitenkin saada otetta, reunat alkavat profiloitua suurinpiirtein sellaiseksi kuin on tarkoituskin. Haluttuun suuntaan pääsee parhaiten hitaasti kiiruhtamalla, hyvin pieni pala kerrallaan. Hosuminen sitävastoin johtaa vain kiven sattumanvaraiseen pilkkoutumiseen.

Kun ensimmäiset sovitukset asettuvat mukavasti toisiinsa, voi tekijä kokea ansaittua onnistumisen iloa. Myönteisenä kokemuksena tulee lisäksi kivien värien ja kauneuden kokemus. Rakenteeseen laastin avulla kiinnitetty puhdas kivi näyttää jo aivan toiselta kuin pölyinen murikka sorakuopan reunalla.

LUONNONKIVI HALLITSEE YMPÄRISTÖNSÄ ILMETTÄ

Luonnonkivestä tehtyjen rakennelmien ilme voi kuitenkin helposti yllättää tottumattoman suunnittelijan. Estettisesti luonnonkivi on erittäin vahva ja samalla ympäristöään dominoiva elementti
Jos kivissä on vähänkin särmää, vaikutelma on ulkotiloissakin hämmästyttävän raju. Nytkin tehdyssä kokeilussa tavoitteena oli rauhaisan luonnonmukainen, kallion muotoihin istutettu kukkapenkin reunus. Lopputulos muistutti kuitenkin epäilyttävästi jonkun vähemmän rauhanomaisen dinosauruksen alaleukaa Sisätiloissa pienikin määrä tällaista kiveä loisi oman laistansa tunnelmaa jo todella tehokkaasti.

Samalla kuitenkin paikan päällä "räätälintyönä" suunnitellut ja toteutetut luonnonkirakennelmat voivat usein olla myös erittäin hyvin toimivia. Näin sekä teknisesti että esteettisesti. Parhaimmillaan työn tuloksena syntyykin vettä, maata ja kulutusta kestävä rakennelma joka lisäksi sulautuu ympäristöönsä todella kauniisti.

Teksti ja kuvat: Heikki Jaakkola