Kodin ja pihan kivet

finstone.fi | pikalinkit

Sivukartta

sisältö

Etusivu
Kaikki artikkelit

UUTTA:

Pihasuunnittelu

finstone.fi

Etusivu
Kivilajit
Yritykset tuotevalikoiman mukaan

päivitetty: 06.04.2012 9:30

Ideoita kiven käyttöön:
yli 350 hienoa kuvaa

Ikikivellä on monipuolinen tuotevalikoima rakennus-, sisustus- ja pihakiviä.

Toimitukset suoraan varastosta pieniin ja suuriin kohteisiin.

www.ikikivi.fi

Kysyttävää Luonnonkivestä?

kiviproffa

Kysy Kiviproffalta

Suunnittele kivipiha
Yksi vuolukiven erikoisominaisuuksia on sen lämmönvaraavuus, josta on iloa myös pihalla. Esimerkiksi auringon lämmittämä vuolukivinen patiokivetys pysyy miellyttävän lämpöisenä vielä pitkään auringonlaskun jälkeen. Kuva Tulikivi Oyj.
Pyöreitä luonnonkiviä pihakiveyksenä
Pyöreillä luonnonkivillä syntyy kaunis, helppohoitoinen ja kestävä luonnollinen pinta. Väylänä se on vaikeakulkuinen, mutta liuskekiviä käyttämällä syntyy toimiva piha-alue. Seulanpääkivistä tehty pinnoite täyttää sopuisasti vapaamuotoisen liuskekivilaatoituksen ympäristön ja kokonaisuus on myös helppo liittää suoriin muotoihin. Jopa maastoportaat onnistuvat näitä kiviä yhdistelemällä. Kuva Olle Helling.
Pihan vesiallas luonnonkiviaukiolla
Luonnollisen muotoisilla kivillä syntyy kiehtova oleiluaukio pienen vesialtaan ympärille. Kuva kertoo, että piha ei ole koskaan valmis, vaan vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Kuva Olle Helling.
ulkoportaat ja istutusallas
Istutusaltaat ovat punaista graniittista lohkokivimuuria. Graniittisten yhdistelmäportaiden nousut on tehty harmaasta graniittisesta raakareunakivestä ja laattaportaat Taivassalon punaisesta, poltettu -pintaisesta graniitista. Ylempänä askelmat ja otsat ovat graniittilaattaa. Kivet ja kuva Lemminkäisen.
Vapaamuotoinen istutusallas
Vastakohdat ja kontrastit luovat tasapainoa: Neliömäisen muodon sisällä on vapaamuotoinen istutusallas, kovia kivimateriaaleja reunustavat herkät viherkasvit. Kuva Olle Helling.
vuolukivipihamuuri
Tulikivi valmistaa tilauksesta myös vuolukivistä, lohkopintaista muurikiveä. Tulikivi on lanseerannut markkinoille esimerkiksi ohuen muurikiven, joka on tarkoitettu aitojen, sokkelien ja muurien verhoiluun. Muurikivessä on kaunis luonnonkivinen lohkopinta, jonka ansiosta se sulautuu upeasti ympäristöönsä. Kuva Tulikivi Oyj.

Pihojen ja puutarhojen rakentaminen on ajankohtaista ja entistä suositumpaa. Laajan tarjonnan ja tyylien viidakossa kannattaa panostaa huolelliseen suunnitteluun ja asiantuntijoiden neuvoihin. Maisema-arkkitehti ja puutarhuri Olle Hellingillä on neljän vuosikymmenen kokemus puutarhojen ja pihojen suunnittelusta. Hellingin vinkkien lisäksi Kivi-lehti esittelee mielenkiintoisia ratkaisuja ja uutuustuotteita vuolukivisistä pihakivistä liuskeisiin ja koristerouheisiin.

Pihakivillä on helppo suunnitella yksilöllinen, kauniisti rytmitetty ja näyttävä kokonaisuus. Luonnonkivi henkii yksilöllisyyttä, aitoutta ja lisää koko ympäristön arvoa. Kivi on käytössä kestävä ja helppohoitoinen.

Olle Helling kertoo, että suunnitellessaan asiakkaidensa pihoja, hän miettii ehdotuksensa niin yksinkertaisiksi, että asiakas voi ne itsekin toteuttaa. Yksinkertainen ratkaisu johtaa helppoon ylläpitoon ja selkeään, kestävään piha-arkkitehtuuriin sekä pitää kustannukset järkevinä.

- Hyvä pihan perusrakenne helpottaa myös hoitotyötä, sillä kasvienkin vaatimukset vähenevät, jos niiden kasvuympäristö on huolella suunniteltu ja toteutettu. Hyvin jäsennetyssä pihassa, esimerkiksi kivimuurilla reunustetussa istutusaltaassa, jo muutaman kasvin ryhmä näyttää hyvältä.

Pihaa pitää ajatella tilana, jossa eri toiminnoille mietittyjä alueita rajaavat erilaiset tasomateriaalit, kasvit, ja kolmiulotteiset rakennelmat. Helling kertoo käyttävänsä tasomateriaaleina paljon soraa, liuskekiviä ja betonikiviä. Materiaalit on helppo rinnastaa keskenään, ja erilaisina ne luovat toisilleen sopivia vastakohtia.

Kivestä runko

Kiviaineiset materiaalit luovat pihalle rungon, ja ne saavat jäädä hieman taustalle.

- Jos edessä on hienosti viimeistelty, esimerkiksi ruudukoksi sommiteltu pihakiveys, sille astumistakin rupeaa helposti arkailemaan. Silloin kiveyksestä on tullut itseisarvo kokonaisuuden kustannuksella, ja sitä pitää välttää.

Luonnonmateriaalit tuntuvat puutarhurille läheisimmiltä. - Kivessä on aina jotenkin henki mukana, mutta betoni on passiivinen materiaali, siitä ei heijastu mitään. Luonnonkivi antaa lisäksi hyvät raamit herkemmille elementeille.

Kivituotteet ovat kuitenkin tulleet piharakentamiseen vasta vähän aikaa sitten. Materiaalien valikoima, hintataso ja yleinen kiinnostus asuinympäristön viimeistelyyn ovat olleet oleellisia tekijöitä viimeaikaisessa kehityksessä.

Mahdollisuudet ja rajoitukset

Kirjassaan Unelmapiha -suunnittele ja toteuta, Helling kiteyttää monipuolisen ammattimiehen kokemuksen järjestelmälliseen ja helppotajuiseen muotoon.

Pihan suunnittelu alkaa kartoituksella, jossa selvitetään pihan mahdollisuudet ja rajoitukset, ympäristöön sulautuminen ja omat toiveet sekä niiden toteuttamistavat ja -mahdollisuudet. Uudisrakentamisessa tämä kannattaa aloittaa mielellään jo siinä vaiheessa, kun arkkitehti suunnittelee talon sijoitusta tontille.

Talon sijainti vaikuttaa paitsi rakennuksen arkkitehtuuriin, myös pihan toimintojen ja kulkureittien sijoittamiseen. Tasamaatontilla asiat ratkeavat eri lailla kuin rinnetonteilla, missä tasaisten alueiden riittävyys tulee varmistaa esimerkiksi terasseilla ja tukimuureilla.

Oleellisimmat toiminnot ovat julkisivu ja sisäänkäynti, autoliikenne, oleskelutila, kodinhoitoalue ja harrastukset. Piha-alueiden päällysteiden suunnittelua määräävät käyttötarkoitus, haluttu kestävyys ja huoltotarve sekä tietysti ulkonäölliset seikat. Materiaalien rinnastukset ovat tärkeitä miellyttävän tasapainon saavuttamiseksi.

Tasoja ja pystysuoria elementtejä

Pihatilan luomisessa pätevät samat säännöt kuin rakennustenkin arkkitehtuurissa. Tiloja ja toimintoja erotetaan ja yhdistetään toisiinsa erilaisin elementein. Tila on kolmiulotteista ja vaatii tasopintojen lisäksi myös pystysuoria osia, kasveja, aitoja, muureja, rakennusten ulkoseiniä ja muita rakennelmia kuten huvimajoja tai katoksia, pergoloita tai vaikka irtokiviryhmiä. Myös näkymät ja valo ovat tärkeitä.

Piha-alueen kokonaisuutta suunniteltaessa muutama perussääntö on hyvä pitää mielessä:
Yksinkertainen on kaunista.
Pysy perusmuodoissa. Monimutkaisten muotojen hallinta on vaikeaa.
Tasapaino on tärkeä. Kannattaa ottaa koko tila huomioon ja etsiä sen painopiste, mikä ei ole keskipiste.
Vastakohdat ja kontrastit luovat tasapainoa. Vaakataso - pystysuorat pinnat, iso - pieni, tumma - vaalea.
Labyrintin idea toimii. Kaikki ei näy kerralla, mutta jokin johdattaa aina seuraavaan ja luo mielenkiintoista jännitystä.
Rytmi antaa pihalle rungon. Muotojen kurinalaisuus ja rytmi tuovat kestävää ryhtiä.
Tärkeintä on saada piha toimimaan. Ensin luodaan toimiva pihatila ja vasta sitten koristellaan.

Lokan kvartsiittia pihakiveksi

Oriveteläinen Liuskemestarit Oy ja metsähallituksen omistama Morenia Oy myyvät pihakiveksi Lokan kvartsiittia. Sodankylän Lokasta louhittava vaalea kvartsiittiliuske on hienorakeinen, yleisväriltään valkoinen, hennosti vihreänsävyinen liuske, jonka luonnonlohkopinnassa on välkehtiviä serisiittikiteitä.

Lokan liusketta voidaan käyttää vapaamuotoisina ja luonnonlohkopintaisina laattoina pihojen ja puutarhojen tasokiveyksissä, portaissa ja muureissa, seinä- ja tulisijaverhouksissa sekä kosteiden tilojen lattioissa. Lokan liuskeen sään- ja kulutuksenkestävyys ovat erinomaiset. Sepelillä täytetyin saumoin liuskekiveys on helppohoitoinen ja vaaleutensa ansiosta se sopii tummienkin kalusteiden ja aitojen rinnalle.

Vuolukivestä vaihtoehto

Tulikivi Oyj:n pihakivimalliston malliston kärkituotteita ovat vuolukiviset pihakivet: laatat, muurit sekä noppa- ja reunakivet on suunniteltu väreiltään ja muodoiltaan yhteensopiviksi, joten niillä on helppo rakentaa harmonisia kokonaisuuksia.

- Kokonaan kotimaista tuotantoa oleva vuolukivi sopii suomalaiseen pihaan. Erikokoisilla neliö- ja kolmiolaatoilla, pyöreillä pillerikivillä ja antiikkikivillä pihaan ja puutarhaan saa rytmikkyyttä tai luovaa leikkisyyttä omien toiveiden mukaan, sanoo Tulikiven luonnonkiviliiketoiminnan johtaja Jouko Toivanen. Vuolukiveä on myös helppo työstää ja asentaa itse.